Korkean kuusiaidan leikkaus voi olla mahdottomalta tuntuva ponnistus. Miten sitä voisi leikata ja onko se ylipäätään vielä mahdollista? Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi asioita korkeaksi päässeen kuusiaidan leikkauksesta.
Kuusiaidan leikkaus yleisesti
Kevättalvi on tyypillistä aikaa kuusiaitojen leikkaukselle. Etelä-Suomessa kevät etenee hiukan nopeammin, mutta myös pohjoisessa kuusiaitoja päästään tyypillisesti leikkaamaan maalis-huhtikuun aikana.
Kuusiaita on Suomessa yleinen näky, mikä hyvin hoidettuna koristaa tontin rajaa ja antaa tuuheana näkösuojaa pihalle. Kuusiaita tarvitsee kuitenkin säännöllistä leikkausta aivan kuten muutkin havu- ja lehtipensasaidat.
Korkean kuusiaidan leikkaus
Liian korkeaksi päässeet kuusiaidat ovat ajoittainen näky asiakkaidemme asutusalueilla. Yleensä kuusiaidat pysyvät maltillisen korkuisina niillä asutusalueilla, joissa raja-aitoja on naapurustossa muitakin. Ehkä se kannustaa pitämään huolta aidasta, jotta oma aita ei erotu joukosta – ainakaan negatiivisesti.
Joskus kuusiaidan leikkaus unohtuu vuosiksi (tai vuosikymmeniksi), jolloin esitetään ensimmäisenä kysymys: ”Voiko sitä enää pelastaa?”
Onko korkean kuusiaidan leikkaus mahdollista?
Lähtökohtaisesti tilanne on heikko, sillä kuusiaidalle ei voida tehdä samanlaista madallusleikkausta kuin vaikkapa monille lehtipensaille. Tämä johtuu siitä, että kuusi ei enää kasvata uutta kasvua leikatulle pinnalle. Lisäksi on riski, että se kuivuu ja kuolee hiljalleen.
Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että kuusiaitoja hoidetaan hoitoleikkauksilla säännöllisesti. Mielellään kerran vuodessa.
Mikäli kuusiaita kuitenkin leikataan madaltamalla ja katkaisemalla paksuja runkoja, jää aidan yläosa ”kaljun” näköiseksi ja vie tyypillisesti vuosia ennen kuin se tuuhenee.
Näissä tapauksissa myös aidan sivut on yleensä harvat, joita ei enää helposti tuuheaksi saa. Muista, että tämän kaltainen leikkaus ei kuitenkaan tee aidasta terveempää.
Mitä välineitä tarvitset?
Mikäli aita on korkea, mutta vielä niissä mitoissa, että sitä on mahdollista operoida maltillisemmalla hoitoleikkauksella, lue tämä kappale.
Hoitoleikkauksessa kuusiaidasta leikataan sen vuosikasvu – eli se kasvu, mitä aita on vuoden aikana kasvattanut. Vuosikasvun mitta on helposti huomattavissa, jos otat yksittäisen oksan käteen ja katsot sitä tarkemmin. Tuore kasvu näkyy vaaleampana muuhun verrattuna.
Aitaa leikataan pensasleikkureilla, joita on olemassa sekä akku- että polttomoottorikäyttöisiä. Sähköjohdollisia leikkureita ei tänä päivänä enää juuri näe, sillä työskentely niiden kanssa on haastavampaa.
Hoitoleikkausoperaatiossa aita leikataan sekä yläosasta että sivuilta. Tyypillinen tapa leikata, on aloittaa siistimällä aidan sivut, jonka jälkeen siirrytään leikkaamaan ja tasaamaan aidan yläosa.
Korkean kuusiaidan kohdalla on suositeltavaa leikata aita pitkävartisella leikkurilla, jotta yletytään leikkaamaan myös sen korkeimmat kohdat.
Koska kyse on korkeasta aidasta, tulet todennäköisesti tarvitsemaan lisävälineitä, vaikka käyttäisitkin pitkävartista leikkuria. Voit käyttää työskentelypukkia tai maltillisen kokoisia tikkaita, mutta muista kiinnittää erityistä huomiota tikkailla työskentelyyn.
Varmista aina työturvallisuus niin aidan ympäröivän maaston kuin laitteiden osalta!
Mikäli tikkaat tai työskentelytasot eivät riitä ylettyäksesi latvaan, voit tarvita henkilönostinta tai muuta järeämpää kalustoa työn suorittamiseksi.
Käytännössä tämä on lisälaite, jota harvoin käytetään. Se johtuu puhtaasti siitä, että henkilönostimesta aiheutuu vuokratessa lisäkuluja (n. 100€/pv) eikä se ole pidemmän päälle järkevää, kun ottaa myös aidan tulevat vuosittaiset leikkuutarpeet huomioon.
Lisäksi henkilönostimen käyttö vaatii kokemusta ja näkemystä sen käytöstä, eikä sitä voida suositella tavalliselle kotikäyttäjälle.
Tarvitsetko apua korkean kuusiaidan leikkaukseen?
Oletko pulassa korkean kuusiaidan kanssa? Etkö ole varma mitä sille voisi tehdä?
Voit ottaa yhteyttä ja pyytää meidät arvioimaan kuusiaidan kuntoa ja sille mahdollisesti tehtäviä leikkuutoimenpiteitä. Palvelemme asiakkaita Jyväskylän ja Oulun talousalueilla.