fbpx

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä myöhemminkin keväällä, mutta ennen silmujen puhkeamista. Lue vinkit!

1. Leikkaa omenapuu keväällä maalis-huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista

Nuoren omenapuun leikkaus on syytä ajoittaa kevättalvelle noin maalis-huhtikuun paikkeille.

Vanhempien puiden leikkaus voidaan ajoittaa juhannuksen ja elokuun alun väliin, jolloin piiskamaisia vesiversoja ei synny samalla tavalla kuin kevätleikkauksessa. Vanhemman, hyvin hoidetun omenapuun leikkuutarve on usein myös vähäisempi kuin nuoremman.

Vaurioituneita, kuivuneita ja kuolleita oksia voidaan poistaa milloin tahansa.

2. Aloita leikkaamalla pois kaikki vaurioituneet oksat

Ennen leikkausta on syytä silmäillä puuta ja tehdä suunnitelma leikkauksesta. Aivan ensimmäiseksi on helpointa lähteä liikkeelle siitä, että poistaa kaikki kuolleet, kuivuneet ja muutoin vaurioituneet oksat.

3. Poista sisäänpäin kasvavat oksat

Oksat kasvavat usein sisäänpäin kohti runkoa, jolloin ne tekevät puun keskiosasta liian tiheän. Liian tiheä oksisto ei päästä valoa läpi ja heikentää näin puun kasvua.

4. Poista tosiaan vasten ja vierekkäin samaan suuntaan kasvavat oksat

Etsi puusta oksat, jotka kasvavat toisiaan vasten tai muulla tavoin häiritsevät toinen toistaan. Poista siis oksat, jotka kasvavat esimerkiksi päällekkäin toisiaan hiostaen.

Mikäli sinulla on lisäksi tilanne, jossa kaksi oksaa kasvaa vierekkäin samaan suuntaan, voit huoletta poistaa niistä toisen. Muutoin myös ne oksat todennäköisesti tulevaisuudessa kasvavat liian lähelle toisiaan.

5. Älä leikkaa liikaa kerralla. Vältä etenkin isompien oksien leikkausta yhdellä kerralla.

Kun leikkaat omenapuuta, älä leikkaa liikaa kerralla. Vanhoista omenapuista ei poisteta yli kahta rannetta paksumpaa oksaa yhden vuoden aikana.

Unohtuneet hoitoleikkaukset on syytä jakaa useammalle vuodelle, sillä liika leikkaus yhdellä kertaa voi rasittaa omenapuuta liikaa.

6. Poista vesiversot eli ylöspäin kasvavat ”piiskat”

Etenkin kevätleikkaukset tuottavat runsaasti vesiversoja, jotka kasvavat kohtisuoraan ylöspäin. Vesiversojen leikkaaminen voi olla työlästä niiden suuren määrän vuoksi, mutta rakenteeltaan ne ovat melko heikkoja ja helposti katkaistavissa.

7. Käytä tarpeen mukaan pitkävartista oksasahaa tai -saksia

Markkinoilla on myytävänä esimerkiksi Fiskarsin pitkävartisia oksasaksia, joilla omenapuun leikkaus on helpompaa. Pitkävartisilla välineillä puissa kiipeily on usein turhaa ja voit tehdä leikkuutyön suoraan maasta käsin.

8. Jätä oksien välille tarpeeksi tilaa, jotta ne saavat valoa.

On tärkeä jättää omenapuun keskelle – rungon viereen – tarpeeksi tilaa, jotta valo pääsee ”kulkemaan läpi” oksien välistä.

Poista siis turhat, liian tiheään kasvavat oksat rungon vierestä, tukkivat puun keskustan.

9. Poista rungosta kaikki alle metrin korkeudella kasvavat oksat

Voit huoletta poistaa kaikki alle metrin korkeudella kasvavat oksat. Omenapuiden oksat ovat rusakoiden herkkua ja usein niitä nähdään jyrsimässä puiden alimpia oksia.

Omenapuuta suojataksesi voit asentaa puun alaosaan suojaverkon, joka suojaa puuta ulkopuolisilta nautiskelijoilta.

10. Ole varovainen, mikäli käytät tikkaita tai muita välineitä työssä.

Mikäli käytät omenapuun leikkaustyössä tikkaita tai kiipeät puussa, ole varovainen! Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti pitkävartisia työkaluja, joilla leikkuu onnistuu myös puun korkeimmista oksista.

Mikäli nämäkään työvälineet eivät kuitenkaan riitä, suosittelemme varmistamaan oikeanlaisen välineistön joko paikallisesta rautakaupasta tai paikalliselta viheryritykseltä, jolta voit myös tilata leikkuutyön ja näin helpottaa omaa työtäsi.

Puskamestarit auttaa omenapuiden leikkauksissa Oulun ja Jyväskylän alueilla. Tarpeen mukaan viemme myös risujätteet pois pihalta. Ota yhteyttä!

Joona Takkula

0440204789

joona@puskamestarit.fi

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Taloyhtiön vihertyöt

Taloyhtiön vihertyöt ovat yksi keskeinen työtehtävä, joka kuuluu tyypillisesti taloyhtiön hallituksen tehtäväksi hankkia. Vihertyöt pitävät yleensä sisällään vähintään taloyhtiön piha-alueen...

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee...

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee...