fbpx
+358 44 020 4789 [email protected]

Orapihlajan leikkaus – Lue kuinka teet sen oikein!

Orapihlajan leikkaus on monille meistä jokavuotinen toimenpide. Orapihlaja on erittäin yleinen valinta pensasaidaksi, joka oikein huollettuna koristaa pihaa monia vuosia. Vuosittaisella leikkauksella on mahdollista säilyttää orapihlajan muoto ja pitää se näyttävänä. Tämä blogi kertoo mikä on orapihlajan leikkaukselle sopiva aika, mitä työvälineitä sen leikkaamiseen tarvitsee, sekä miten orapihlaja-aita leikataan oikeaoppisesti.

Orapihlajan leikkaus aika

Sopiva orapihlajan leikkaus aika riippuu osittain siitä, miten vanhasta pensasaidasta on kyse. Vanha orapihlaja-aita ei usein kasva enää vuositasolla niin paljoa, että sitä pitäisi leikata useampaan kertaan vuodessa, toisin kuin nuorempi tehokkaammin kasvava aita. Vanhan orapihlajan kohdalla riittää, että aita leikataan kerran kesässä. Usein leikkuuajaksi soveltuu pari viikkoa juhannuksen jälkeen, eli keskikesän jälkimmäisellä puoliskolla.

Nuori hyvin kasvava pensasaita voi vaatia kaksi leikkauskertaa vuodessa. Tässä tapauksessa orapihlaja leikataan yleensä keväällä ensimmäisen kasvupyrähdyksen jälkeen, jonka jälkeen toinen leikkaus tehdään loppukesästä. Oli kyse niin vanhan kuin nuoren orapihlajan leikkaamisesta, on tärkeää tehdä leikkaus ennen kuin uusi vuosikasvu on alkanut kovettua. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia orapihlajan leikkaamisesta säännöllisesti. Mikäli pensasaidan leikkaus jää väliin muutamaksi vuodeksi, alkaa se ”kaljuuntua” ja muuttua harvaksi pusikoksi, jolloin se menettää tiheytensä.

Valitse oikeat työvälineet orapihlajan leikkausta varten

Orapihlaja on piikikäs pensas, joten sen vuoksi on syytä huolehtia oikeanlaisista varusteista leikkausta tehdessä. Pue päällesi mielellään pitkähihainen paita ja pitkät housut, jottei orapihlajan oksien piikit raavi ihoa. Käytä myös suojalaseja ja käsineitä työn aikana. Usein paksut peruskäsineet auttaa pitämään piikit pois kämmenien iholta, mutta tarvittaessa voit hankkia viiltosuojatut käsineet suojaamisen lisäämiseksi.

Orapihlajan leikkaus suoritetaan nykyaikaisilla pensasleikkureilla. Voit valita joko akku- tai polttomottorikäyttöisen pensasleikkurin. Itse olen käyttänyt Ryobin akkukäyttöisiä pensasleikkureita. Käytössäni on ollut peruskäyttöön soveltuva leikkuri, sekä teleskooppivarrelinen leikkuri korkeimpien aitojen leikkaamisessa. Pensasleikkuri – jopa akkukäyttöinen sellainen – on äänekäs laite, joten käytä kuulosuojaimia työn aikana. Lisäksi voit käyttää oksasaksia viimeistelyyn. Hanki käyttöösi pukki tai tukevat tikapuut aidan yläosien leikkaamiseen.

Orapihlajan leikkaus oikeaoppisesti

Aivan ensimmäiseksi pensasaita kannattaa silmäillä läpi ja katsoa, kuinka paljon se on kasvanut vuoden aikana. Voit huomata kerrytetyn vuosikasvun, kun katsot orapihlajan yksittäistä oksaa ja sen päätyosaa. Oksan päädyssä näkyvä vaaleampi osa on uusin vuosikasvu, jonka se on kasvattanut.

Lue myös: Kevään pihatyöt – 10 vinkkiä!

Aloita orapihlajan leikkaus leikkaamalla aidan sivuosat ensin. Katso tarkkaan, kuinka paljon haluat leikata kasvua pois. Uutta kasvua on hyvä jättää noin 3-5 cm, mikäli kyse on kasvavasta pensasaidasta. Jos kyseessä on ns. täysikasvuinen pensasaita, voit leikata oksat vuosikasvun juuresta. Siisti pensaan sivut pensastrimmerillä pitkillä ja laajoilla liikkeillä alhaalta ylöspäin.

Sen jälkeen kun sivut on leikattu, voit siirtyä pensasaidan yläosaan. Katso myös sen kohdalla, missä kulkee uuden vuosikasvun raja. Pensaan yläosaa leikattaessa on usein tarve käyttää tikapuita tai pieniä telineitä, jonka avulla leikkaaminen onnistuu paremmin. Leikkaa yläosa laajoilla liikkeillä sivulta sivulle. Kun etenet pensasaitaa pitkin eteenpäin, tarkkaile samalla, että leikkuujälki on tasaista. Voit halutessasi asettaa orapihlajan yläosaan linjalangan, joka näyttää sinulle jatkuvasti halutun leikkuukorkeuden. Kun orapihlaja on leikattu sekä sivu- että yläosasta, on aika tehdä viimeistely oksasaksilla. Käytä oksasaksia yksittäisten hajaoksien poistoon. Joskus pensasaidan sisällä voi kasvaa muita puu- tai pensaslajeja kuten vaahteraa, jotka on helppo katkaista ja poistaa oksasaksilla.

Muista siistiä leikkuujäte orapihlajan leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen haravoi ja kerää leikattu oksajäte kasoihin, joista ne on helppo siirtää eteenpäin. Leikkuujätteet voi yleensä toimittaa kaatopaikoille ja kaupungin puutarhajätteiden kierrätyspisteisiin. Muista myös, että orapihlajan oksat tiputtavat piikkejä leikkuualueelle ja ne voivat aiheuttaa vahinkoa, mikäli niitä ei kerätä pois. Voit käyttää lehtipuhallinta piikkien poistamiseen. Mikäli sinulla ei ole lehtipuhallinta, huolehdi että lakaiset ja haravoit piikit ainakin niiltä alueilta, jossa kuljetaan autolla. Orapihlajan piikit riittävät puhkomaan auton renkaat.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme asiakkaille monipuolisia pihanhoitopalveluita kuten pensasaidan leikkaus, kantojen jyrsintä, sammaleen poisto, maalaustyöt, terassin öljyäminen ja rännien puhdistus. Toimimme Keski-Suomessa Jyväskylän alueella. Kesällä 2020 palvelimme noin 40 asiakasta, jotka antoivat työmme arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.