Pensasaidat ovat tärkeä osa monia pihoja, sillä ne toimivat kauniina rajauksina, näkösuojina ja tuovat vehreyttä ympäristöön. Joskus pensasaita kuitenkin kasvaa liian korkeaksi, harvaksi tai menettää muotonsa. Tällöin voi olla aika harkita pensasaidan alasleikkausta.
Pensasaidan alasleikkaus on tehokas keino elvyttää ja nuorentaa pensasaitaa, joka on päässyt ränsistymään tai kasvamaan liian suureksi. Leikkaamalla pensasaita alas oikeaan aikaan varmistat, että aidasta kasvaa tuuhea ja elinvoimainen. Muista käyttää oikeita työkaluja ja hoitaa pensasta alasleikkauksen jälkeen, niin lopputulos on paras mahdollinen.
Jokainen pensaslaji reagoi alasleikkaukseen eri tavalla, toiset kestävät paremmin kuin toiset. Mikäli et ole varma sopiiko alasleikkaus juuri sinun pihassasi olevalle pensaalle, ota yhteyttä ammattilaiseen.
Milloin pensasaidan alasleikkaus kannattaa tehdä?
Paras aika pensasaidan alasleikkaukselle on varhain keväällä lumien sulettua, ennen kuin silmut ovat auenneet. Täten pensas ehtii toipua leikkauksesta ja pääsee täyteen kasvuun heti alkukesän aikana. Oksat eivät saa olla jäässä, koska silloin ne repeävät helposti.
Liian pitkälle viety pensaan kasvu voi tehdä alasleikkauksesta vaikeampaa ja vaikuttaa aidan ulkonäköön. Kun alasleikkaus tehdään ennen kasvukauden käynnistymistä, pensaan koko kasvuvoima säästyy kesää varten. Jos alasleikkaus tehdään jo kasvukauden alettua, pitää huomioida, että suuri osa vuoden kasvusta minimoituu ja siirtyy seuraavalle kasvukaudelle.
Alasleikkausten osalta on syytä olla ajoissa liikkeellä, koska työn ajankohta on tärkeä. Usein yhteydenotot meille päin tulee kun leikkuutyö olisi pitänyt tehdä jo.
– Joona Takkula / Yrittäjä
Miten pensasaidan alasleikkaus tehdään oikeaoppisesti?
Pensasaidan alasleikkaus tarkoittaa pensaan leikkaamista lähes maan tasalle, usein noin 10–30 senttimetrin korkeudelle pensaslajista riippuen. Leikkaa pensas matalalle, mutta jätä riittävästi silmuja, jotta uusi kasvu lähtee hyvin käyntiin. Alasleikkaus kannattaa tehdä terävillä oksasaksilla tai pensasleikkurilla, jotta leikkausjäljestä tulee siisti. Voit tarvita myös moottorisahaa. Kannattaa muistaa, että alasleikkauksen jälkeen pensas saattaa näyttää melko rajulta, mutta anna sille aikaa – kesän mittaan uudet versot tekevät aidasta taas kauniin ja tiiviin.
Mitä kannattaa huomioida alasleikkauksen jälkeen?
Kun pensasaidan alasleikkaus on tehty, pensas tarvitsee ravinteita (lannoitetta ja kalkkia) sekä vettä kasvaakseen takaisin elinvoimaiseksi. Lannoita pensas keväällä ja kastele sitä kuivina kausina, jotta uudet versot kasvavat mahdollisimman hyvin. Huomioi, että joillakin pensaslajeilla voi kestää jopa pari vuotta ennen kuin aita on jälleen täydessä loistossaan.
Mitkä pensaat erityisesti hyötyvät alasleikkauksesta?
Kaikki nopeakasvuiset ja talvenkestävät pensaat, jotka versovat runsaasti voidaan nuorentaa alasleikkauksella. Myös piikikkäiden pensaiden harventaminen voi olla haastavaa, joten helpoin nuorennuskeino näille lajikkeille on alasleikkaus. Esimerkiksi aitaorapihlaja.
Muita esimerkkejä ovat syreenit, erilaiset pensasangervot sekä hernepensaat. Kurtturuusu on luokiteltu vieraslajiksi ja se on syytä poistaa pihamaalta kokonaan. Lue kurtturuusun poistosta lisää täältä.