fbpx

Kevään pihatyöt – 10 vinkkiä!

Talven lumet alkaa hiljalleen olla sulanut ja kevään aurinko tekee ensimmäisiä pilkahduksiaan meidän jokaisen iloksi. Kevät tuo tullessaan myös kevään pihatyöt, joita muun muassa omakotitalojen asukkaat kohtaavat. Listasimme vinkit kevään pihatöihin!

Kevään pihatyöt – vinkki 1: Leikkaa pihapensaat ja omenapuut

Nyt on hyvää aikaa siistiä pensaita ja pihan puita, kuten vaikkapa omenapuun oksia. Useimmat puu- ja pensaslajit leikataan ennen silmujen puhkeamista yleensä huhtikuun puolivälissä, kun kovia yöpakkasia ei enää tule. Voit harventaa myös koristepensaiden vanhemmat ja huonokuntoisimmat oksat ja versot.

Lue lisää omenapuiden leikkauksesta (selkeät ohjeet)

Kevään pihatyöt – vinkki 2: Kunnosta nurmikko

Keväällä nurmikon voi halutessaan kevyesti haravoida. Mikäli nurmikolle on jäänyt viime syksyn jäljiltä runsas määrä lehtiä, kannattaa ne haravoida, sillä erilaiset kasvitaudit muhivat mielellään lehtipeitteen alla. Toisaalta jos lehtiä ei nurmikolle edellissyksyltä ole jäänyt voidaan ne jättää haravoimatta, sillä lehdet ja nurmijäte maatuvat varsin nopeasti maan pinnalle ravinteiksi ja uudeksi mullaksi.

Levitä lisäksi nurmikko- ja istutusalueille kalkkia, joka parantaa maan kuntoa ja edesauttaa ravinteiden kulkeutumista kasvien käyttöön. Kalkitus kannattaa tehdä muutama viikko ennen nurmikon lannoittamista.

Kevään pihatyöt – vinkki 3: Terassin ja pihakalusteiden huolto

Siinä vaihessa kun yöpakkasia ei enää ole, on pihakalusteet ja terassi hyvä pestä talven jäljiltä vedellä, sekä asianmukaisella pesuaineella. Lisäksi kannattaa tarkistaa pihakalusteiden kunto ennen kuin ne otetaan jälleen kesän ajaksi käyttöön. Pihakalusteet on syytä öljytä aika ajoin, jotta niiden käyttöikä pitenee. Tarkista myös tarvitseeko terassia öljytä tai sen kaiteita maalata.

Kevään pihatyöt – vinkki 4: Vesikourujen eli rännien puhdistus

Etenkin omakotiasujan kevättöihin kuuluu myös vesikourujen puhdistus. Talven aikana ränneihin pudonneet risut ja lehdet poistetaan, jotta sadevesi pääsee kulkemaan esteettömästi. Vesikourut puhdistetaan yleensä pari kertaa vuodessä – keväällä ja syksyllä. Puhdistuksen lisäksi rännien ulkopinnat voidaan pestä, jolloin ne parantavat koko talon yleisilmettä.

Vinkki 5: Ikkunoiden pesu

Kevään aikana on syytä pestä myös ikkunat. Auringon valon lisääntyessä valo pääsee valaisemaan asuntoa huomattavasti paremmin – ja valaisee se usein myös asukkaiden mieltä. Ikkunanpesun ajankohdaksi kannattaa valita aika, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunaan, koska voimakas auringonpaiste saattaa kuivattaa pesuaineen helposti ikkunan pintaan.

Vinkki 6: Tarkista piharakenteiden kunto

Talven jälkeen on syytä tarkistaa pihan eri rakenteiden kunto. Onko esimerkiksi piha-aluetta rajaava aita korjauksen tai maalauksen tarpeessa? Mahdollisten pihakivien painaumat ovat talven jäljiltä usein myös mahdollisia.

Vinkki 7: Suunnittele piha

Nyt kun lumet ovat sulaneet on paljasta pihaa helppo havannoida. Voit aloitta uusien pihapenkkien ja istutusten suunnittelun hyvissä ajoin kesää varten.

Vinkki 8: Pihakivetysten hoito

Pihakivetys voidaan pestä harjalla, mutta tarvittaessa voit käyttää apuna myös painepesuria. Kivien välissä kasvava sammal voidaan poistaa tehokkaalla painepesurilla tai ohutteräisillä kaapimilla. Usein pihakivetysten välissä oleva hiekka saattaa lähteä pesun jälkeen veden mukana, joten lisää silloin kivien väliin saumaushiekkaa.

Vinkki 9: Siisti perannapenkki

Perannapenkit kannattaa kunnostaa siinä vaiheessa kun niiden pinta on hieman kuivahtanut. Muutoin kosteasta maasta on kuitenkin helppoa kiskoa kasveja juurineen ja aloittaa monivuotisten rikkakasvien kitkeminen. Penkki on kevätaikaan syytä lannoittaa kananlantarakeella tai perannaravinteella.

Vinkki 10: Poista talvisuojaukset

Jyväskylän alueella ja eteläisemmässä Suomessa puutarhassa olevia talvisuojauksia uskaltaa ottaa jo pois kostean maan ja lämpenevien ilmojen vuoksi. Halutessasi voit kuitenkin odottaa suojien poistamista vielä.

Extra vinkki: Nauti auringosta!

Ja viimeisimpänä vinkkinä, muista nauttia kevään auringosta! Mikäli tarvitset apua pensasaidan leikkauksessa tai esimerkiksi piha-alueen suunnittelussa, tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä! Olemme sinua varten.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä...

Taloyhtiön vihertyöt

Taloyhtiön vihertyöt ovat yksi keskeinen työtehtävä, joka kuuluu tyypillisesti taloyhtiön hallituksen tehtäväksi hankkia. Vihertyöt pitävät yleensä sisällään vähintään taloyhtiön piha-alueen...

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee...

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...