fbpx
+358 44 020 4789 [email protected]

Kevään pihatyöt – 10 vinkkiä!

Talven lumet alkaa hiljalleen olla sulanut ja kevään aurinko tekee ensimmäisiä pilkahduksiaan meidän jokaisen iloksi. Kevät tuo tullessaan myös kevään pihatyöt, joita muun muassa omakotitalojen asukkaat kohtaavat. Listasimme vinkit kevään pihatöihin!

Kevään pihatyöt – vinkki 1: Leikkaa pihapensaat ja omenapuut

Nyt on hyvää aikaa siistiä pensaita ja pihan puita, kuten vaikkapa omenapuun oksia. Useimmat puu- ja pensaslajit leikataan ennen silmujen puhkeamista yleensä huhtikuun puolivälissä, kun kovia yöpakkasia ei enää tule. Voit harventaa myös koristepensaiden vanhemmat ja huonokuntoisimmat oksat ja versot.

Kevään pihatyöt – vinkki 2: Kunnosta nurmikko

Keväällä nurmikon voi halutessaan kevyesti haravoida. Mikäli nurmikolle on jäänyt viime syksyn jäljiltä runsas määrä lehtiä, kannattaa ne haravoida, sillä erilaiset kasvitaudit muhivat mielellään lehtipeitteen alla. Toisaalta jos lehtiä ei nurmikolle edellissyksyltä ole jäänyt voidaan ne jättää haravoimatta, sillä lehdet ja nurmijäte maatuvat varsin nopeasti maan pinnalle ravinteiksi ja uudeksi mullaksi.

Levitä lisäksi nurmikko- ja istutusalueille kalkkia, joka parantaa maan kuntoa ja edesauttaa ravinteiden kulkeutumista kasvien käyttöön. Kalkitus kannattaa tehdä muutama viikko ennen nurmikon lannoittamista.

Kevään pihatyöt – vinkki 3: Terassin ja pihakalusteiden huolto

Siinä vaihessa kun yöpakkasia ei enää ole, on pihakalusteet ja terassi hyvä pestä talven jäljiltä vedellä, sekä asianmukaisella pesuaineella. Lisäksi kannattaa tarkistaa pihakalusteiden kunto ennen kuin ne otetaan jälleen kesän ajaksi käyttöön. Pihakalusteet on syytä öljytä aika ajoin, jotta niiden käyttöikä pitenee. Tarkista myös tarvitseeko terassia öljytä tai sen kaiteita maalata.

Kevään pihatyöt – vinkki 4: Vesikourujen eli rännien puhdistus

Etenkin omakotiasujan kevättöihin kuuluu myös vesikourujen puhdistus. Talven aikana ränneihin pudonneet risut ja lehdet poistetaan, jotta sadevesi pääsee kulkemaan esteettömästi. Vesikourut puhdistetaan yleensä pari kertaa vuodessä – keväällä ja syksyllä. Puhdistuksen lisäksi rännien ulkopinnat voidaan pestä, jolloin ne parantavat koko talon yleisilmettä.

Vinkki 5: Ikkunoiden pesu

Kevään aikana on syytä pestä myös ikkunat. Auringon valon lisääntyessä valo pääsee valaisemaan asuntoa huomattavasti paremmin – ja valaisee se usein myös asukkaiden mieltä. Ikkunanpesun ajankohdaksi kannattaa valita aika, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunaan, koska voimakas auringonpaiste saattaa kuivattaa pesuaineen helposti ikkunan pintaan.

Vinkki 6: Tarkista piharakenteiden kunto

Talven jälkeen on syytä tarkistaa pihan eri rakenteiden kunto. Onko esimerkiksi piha-aluetta rajaava aita korjauksen tai maalauksen tarpeessa? Mahdollisten pihakivien painaumat ovat talven jäljiltä usein myös mahdollisia.

Vinkki 7: Suunnittele piha

Nyt kun lumet ovat sulaneet on paljasta pihaa helppo havannoida. Voit aloitta uusien pihapenkkien ja istutusten suunnittelun hyvissä ajoin kesää varten.

Vinkki 8: Pihakivetysten hoito

Pihakivetys voidaan pestä harjalla, mutta tarvittaessa voit käyttää apuna myös painepesuria. Kivien välissä kasvava sammal voidaan poistaa tehokkaalla painepesurilla tai ohutteräisillä kaapimilla. Usein pihakivetysten välissä oleva hiekka saattaa lähteä pesun jälkeen veden mukana, joten lisää silloin kivien väliin saumaushiekkaa.

Vinkki 9: Siisti perannapenkki

Perannapenkit kannattaa kunnostaa siinä vaiheessa kun niiden pinta on hieman kuivahtanut. Muutoin kosteasta maasta on kuitenkin helppoa kiskoa kasveja juurineen ja aloittaa monivuotisten rikkakasvien kitkeminen. Penkki on kevätaikaan syytä lannoittaa kananlantarakeella tai perannaravinteella.

Vinkki 10: Poista talvisuojaukset

Jyväskylän alueella ja eteläisemmässä Suomessa puutarhassa olevia talvisuojauksia uskaltaa ottaa jo pois kostean maan ja lämpenevien ilmojen vuoksi. Halutessasi voit kuitenkin odottaa suojien poistamista vielä.

Extra vinkki: Nauti auringosta!

Ja viimeisimpänä vinkkinä, muista nauttia kevään auringosta! Elämme tällä hetkellä haasteellisia ja normaalista poikkeavia aikoja koronaviruksen vuoksi, joten yritetään siitäkin huolimatta pysyä positiivisina ja odottaa kesää aurinkoisin mielin. Mikäli tarvitset apua pensasaidan leikkauksessa tai esimerkiksi piha-alueen suunnittelussa, tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä! Olemme sinua varten.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme asiakkaille monipuolisia pihanhoitopalveluita kuten pensasaidan leikkaus, kantojen jyrsintä, sammaleen poisto, maalaustyöt, terassin öljyäminen ja rännien puhdistus. Toimimme Keski-Suomessa Jyväskylän alueella. Kesällä 2020 palvelimme noin 40 asiakasta, jotka antoivat työmme arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.