fbpx
+358 44 020 4789 joona@puskamestarit.fi

Kevään pihatyöt – 10 vinkkiä!

Talven lumet alkaa hiljalleen olla sulanut ja kevään aurinko tekee ensimmäisiä pilkahduksiaan meidän jokaisen iloksi. Kevät tuo tullessaan myös kevään pihatyöt, joita muun muassa omakotitalojen asukkaat kohtaavat. Listasimme vinkit kevään pihatöihin!

Kevään pihatyöt – vinkki 1: Leikkaa pihapensaat ja omenapuut

Nyt on hyvää aikaa siistiä pensaita ja pihan puita, kuten vaikkapa omenapuun oksia. Useimmat puu- ja pensaslajit leikataan ennen silmujen puhkeamista yleensä huhtikuun puolivälissä, kun kovia yöpakkasia ei enää tule. Voit harventaa myös koristepensaiden vanhemmat ja huonokuntoisimmat oksat ja versot.

Lue lisää omenapuiden leikkauksesta (selkeät ohjeet)

Kevään pihatyöt – vinkki 2: Kunnosta nurmikko

Keväällä nurmikon voi halutessaan kevyesti haravoida. Mikäli nurmikolle on jäänyt viime syksyn jäljiltä runsas määrä lehtiä, kannattaa ne haravoida, sillä erilaiset kasvitaudit muhivat mielellään lehtipeitteen alla. Toisaalta jos lehtiä ei nurmikolle edellissyksyltä ole jäänyt voidaan ne jättää haravoimatta, sillä lehdet ja nurmijäte maatuvat varsin nopeasti maan pinnalle ravinteiksi ja uudeksi mullaksi.

Levitä lisäksi nurmikko- ja istutusalueille kalkkia, joka parantaa maan kuntoa ja edesauttaa ravinteiden kulkeutumista kasvien käyttöön. Kalkitus kannattaa tehdä muutama viikko ennen nurmikon lannoittamista.

Kevään pihatyöt – vinkki 3: Terassin ja pihakalusteiden huolto

Siinä vaihessa kun yöpakkasia ei enää ole, on pihakalusteet ja terassi hyvä pestä talven jäljiltä vedellä, sekä asianmukaisella pesuaineella. Lisäksi kannattaa tarkistaa pihakalusteiden kunto ennen kuin ne otetaan jälleen kesän ajaksi käyttöön. Pihakalusteet on syytä öljytä aika ajoin, jotta niiden käyttöikä pitenee. Tarkista myös tarvitseeko terassia öljytä tai sen kaiteita maalata.

Kevään pihatyöt – vinkki 4: Vesikourujen eli rännien puhdistus

Etenkin omakotiasujan kevättöihin kuuluu myös vesikourujen puhdistus. Talven aikana ränneihin pudonneet risut ja lehdet poistetaan, jotta sadevesi pääsee kulkemaan esteettömästi. Vesikourut puhdistetaan yleensä pari kertaa vuodessä – keväällä ja syksyllä. Puhdistuksen lisäksi rännien ulkopinnat voidaan pestä, jolloin ne parantavat koko talon yleisilmettä.

Vinkki 5: Ikkunoiden pesu

Kevään aikana on syytä pestä myös ikkunat. Auringon valon lisääntyessä valo pääsee valaisemaan asuntoa huomattavasti paremmin – ja valaisee se usein myös asukkaiden mieltä. Ikkunanpesun ajankohdaksi kannattaa valita aika, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunaan, koska voimakas auringonpaiste saattaa kuivattaa pesuaineen helposti ikkunan pintaan.

Vinkki 6: Tarkista piharakenteiden kunto

Talven jälkeen on syytä tarkistaa pihan eri rakenteiden kunto. Onko esimerkiksi piha-aluetta rajaava aita korjauksen tai maalauksen tarpeessa? Mahdollisten pihakivien painaumat ovat talven jäljiltä usein myös mahdollisia.

Vinkki 7: Suunnittele piha

Nyt kun lumet ovat sulaneet on paljasta pihaa helppo havannoida. Voit aloitta uusien pihapenkkien ja istutusten suunnittelun hyvissä ajoin kesää varten.

Vinkki 8: Pihakivetysten hoito

Pihakivetys voidaan pestä harjalla, mutta tarvittaessa voit käyttää apuna myös painepesuria. Kivien välissä kasvava sammal voidaan poistaa tehokkaalla painepesurilla tai ohutteräisillä kaapimilla. Usein pihakivetysten välissä oleva hiekka saattaa lähteä pesun jälkeen veden mukana, joten lisää silloin kivien väliin saumaushiekkaa.

Vinkki 9: Siisti perannapenkki

Perannapenkit kannattaa kunnostaa siinä vaiheessa kun niiden pinta on hieman kuivahtanut. Muutoin kosteasta maasta on kuitenkin helppoa kiskoa kasveja juurineen ja aloittaa monivuotisten rikkakasvien kitkeminen. Penkki on kevätaikaan syytä lannoittaa kananlantarakeella tai perannaravinteella.

Vinkki 10: Poista talvisuojaukset

Jyväskylän alueella ja eteläisemmässä Suomessa puutarhassa olevia talvisuojauksia uskaltaa ottaa jo pois kostean maan ja lämpenevien ilmojen vuoksi. Halutessasi voit kuitenkin odottaa suojien poistamista vielä.

Extra vinkki: Nauti auringosta!

Ja viimeisimpänä vinkkinä, muista nauttia kevään auringosta! Mikäli tarvitset apua pensasaidan leikkauksessa tai esimerkiksi piha-alueen suunnittelussa, tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä! Olemme sinua varten.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee...

Kotitalousvähennys 2022 – hyödynnä muutos!

Kotitalousvähennyksen määrä muuttuu tänä vuonna 2022. Muutos koskee kotitalous- ja hoitotyötä, mutta ei remontointia. Lue tästä lisää kotitalousvähennyksen 2022 muutoksista ja siitä kuinka voit...

Pihatyöt palveluna – Tarkasta nämä 4 asiaa ennen kuin tilaat!

Pihatyöt palveluna kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän, eikä vauhti tule varmastikaan hiipumaan tulevina vuosina. Uskomme, että jatkossa kuluttajat ovat entistä valmiimpia ulkoistamaan pihatöitä...

Kuusiaidan leikkaus – lue nämä ohjeet ennen kuin leikkaat!

Kuusiaidan leikkaus säännöllisesti tekee kuusiaidasta hyvin hoidetun ja näyttävän osan piha-aluetta. Vuosia hoidettu näyttävä kuusiaita nostattaa myös tontin arvoa, joten sen hoitoon kannattaa...