fbpx
+358 44 020 4789 [email protected]

Marja-aronian leikkaus – Milloin se kannattaa tehdä?

Marja-aronia on helppohoitoinen pensas, eikä usein vaadi kotipuutarhurilta suurempaa panostusta hoitoon. Sen leikkaus kannattaa kuitenkin tehdä säännöllisin väliajoin, jotta pensas pysyy hyväkuntoisena halutussa muodossa. Tässä blogissa vastasimme yleisimpiin kysymyksiin liittyen marja-aronian leikkaukseen.

Milloin marja-aronian leikkaus tulisi tehdä?

Marja-aronia kestää hyvin leikkausta. Yleensä marja-aroniaa käytetään muotoon leikattuna pensasaitana, jolloin sen kasvusto muotoillaan joka vuosi keskikesän jälkeen. Mikäli pihallasi on ns. aronia-aidanne, joka kasvaa vapaammin, voit harventaa sitä poistamalla vanhimpia oksia keväällä. (Lue lisää aronia-aidanteesta tämän blogin viimeisessä kappaleessa.)

Marja-aronian leikkauksen yhteydessä voit jättää uutta kasvua 15 senttiä, mikäli kyseessä on nuori ja kasvava aita. Usein vanhaan, halutussa korkeudessa olevaan aitaan jätetään uutta kasvua pari kolme senttiä.

Tarpeen tullen pensas voidaan nuorentaa tekemällä sille alasleikkaus, jolloin vanhaa kasvua voidaan jättää noin 15 senttiä. Lue lisää alasleikkauksesta seuraavassa kappaleessa.

Miten marja-aronian leikkaus kannattaa tehdä?

Marja-aronia kasvaa luonnollisesti tuuheammaksi yläosastaan. Sen vuoksi yläosa tulee varjostamaan alaoksia, mikäli sen annetaan kasvaa vapaasti. Tämä voi johtaa siihen, että pensaan alaoksat eivät kasva niin tuuheaksi valon puutteen vuoksi. On hyvä kuitenkin muistaa, että aronia on luonnollisesti alaosastaan harva, eikä esimerkiksi alasleikkaus poista sitä ominaisuutta.

Marja-aronian leikkaus voidaan muotoilla yleisimmillä pensasleikkureilla, sekä viimeistellä työ oksasaksilla. Aronia on haastava leikata A-muotoiseksi, koska sen luonnollinen kasvu tukee juurikin pensaan yläoksien kasvua. Pyri leikkaamaan aita kuitenkin niin, etteivät yläoksat varjostaisi pensaan alaosaa.

Lue myös: Orapihlajan leikkaus – Lue kuinka teet sen oikein!

Voit suorittaa pensaan alasleikkauksen käyttämällä oksasaksia. Tarpeen vaatiessa voit kuitenkin vanhempien ja paksumpien oksien kohdalla hyödyntää moottorikäyttöisiä pensasleikkureita tai vaikkapa moottorisahaa, jotta alasleikkaus sujuu helpommin. Alasleikkauksen jälkeen on hyvä huolehtia siitä, ettei pensaasta jätettävän noin 15 cm kasvuston seassa kasva mitään sellaista, joka voisi haitata aronia-aidan kasvua jatkossa. Joskus pensaan seassa saattaa kasvaa esimerkiksi heinää, joka varastaa valoa ja haittaa aronian kasvua. Kitke heinä ja muu kasvusto, jotta aronia saa tilaa ja valoa tulevien kasvukausien aikana. Pensaan juureen kannattaa levittää kuorikatetta, jolloin se estää rikkakasvien esiintymistä.

Miten aronia-aidanteen leikkaus eroaa aronia-aidan leikkauksesta?

Aronia-aidannetta hoidetaan eri tavalla kuin aronia-aitaa. Aidanne on väljästi riviin istutettuja pensaita, joita ei leikata säännöllisesti. Voit hoitaa aidannetta poistamalla siitä yksittäisiä vanhoja oksia kevään aikana. Etenkin jos tarkoitus on kerätä marja-aronian marjoja käyttöön, kannattaa aidasta leikata vain muutamia oksia tarpeen mukaan.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme asiakkaille monipuolisia pihanhoitopalveluita kuten pensasaidan leikkaus, kantojen jyrsintä, sammaleen poisto, maalaustyöt, terassin öljyäminen ja rännien puhdistus. Toimimme Keski-Suomessa Jyväskylän alueella. Kesällä 2020 palvelimme noin 40 asiakasta, jotka antoivat työmme arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.