fbpx

Marja-aronian leikkaus – Milloin se kannattaa tehdä?

Marja-aronia on helppohoitoinen pensas, eikä usein vaadi kotipuutarhurilta suurempaa panostusta hoitoon. Sen leikkaus kannattaa kuitenkin tehdä säännöllisin väliajoin, jotta pensas pysyy hyväkuntoisena halutussa muodossa. Tässä blogissa vastasimme yleisimpiin kysymyksiin liittyen marja-aronian leikkaukseen.

Milloin marja-aronian leikkaus tulisi tehdä?

Marja-aronia kestää hyvin leikkausta. Yleensä marja-aroniaa käytetään muotoon leikattuna pensasaitana, jolloin sen kasvusto muotoillaan joka vuosi keskikesän jälkeen. Mikäli pihallasi on ns. aronia-aidanne, joka kasvaa vapaammin, voit harventaa sitä poistamalla vanhimpia oksia keväällä. (Lue lisää aronia-aidanteesta tämän blogin viimeisessä kappaleessa.)

Marja-aronian leikkauksen yhteydessä voit jättää uutta kasvua 15 senttiä, mikäli kyseessä on nuori ja kasvava aita. Usein vanhaan, halutussa korkeudessa olevaan aitaan jätetään uutta kasvua pari kolme senttiä.

Tarpeen tullen pensas voidaan nuorentaa tekemällä sille alasleikkaus, jolloin vanhaa kasvua voidaan jättää noin 15 senttiä. Lue lisää alasleikkauksesta seuraavassa kappaleessa.

Miten marja-aronian leikkaus kannattaa tehdä?

Marja-aronia kasvaa luonnollisesti tuuheammaksi yläosastaan. Sen vuoksi yläosa tulee varjostamaan alaoksia, mikäli sen annetaan kasvaa vapaasti. Tämä voi johtaa siihen, että pensaan alaoksat eivät kasva niin tuuheaksi valon puutteen vuoksi. On hyvä kuitenkin muistaa, että aronia on luonnollisesti alaosastaan harva, eikä esimerkiksi alasleikkaus poista sitä ominaisuutta.

Marja-aronian leikkaus voidaan muotoilla yleisimmillä pensasleikkureilla, sekä viimeistellä työ oksasaksilla. Aronia on haastava leikata A-muotoiseksi, koska sen luonnollinen kasvu tukee juurikin pensaan yläoksien kasvua. Pyri leikkaamaan aita kuitenkin niin, etteivät yläoksat varjostaisi pensaan alaosaa.

Lue myös: Orapihlajan leikkaus – Lue kuinka teet sen oikein!

Voit suorittaa pensaan alasleikkauksen käyttämällä oksasaksia. Tarpeen vaatiessa voit kuitenkin vanhempien ja paksumpien oksien kohdalla hyödyntää moottorikäyttöisiä pensasleikkureita tai vaikkapa moottorisahaa, jotta alasleikkaus sujuu helpommin. Alasleikkauksen jälkeen on hyvä huolehtia siitä, ettei pensaasta jätettävän noin 15 cm kasvuston seassa kasva mitään sellaista, joka voisi haitata aronia-aidan kasvua jatkossa. Joskus pensaan seassa saattaa kasvaa esimerkiksi heinää, joka varastaa valoa ja haittaa aronian kasvua. Kitke heinä ja muu kasvusto, jotta aronia saa tilaa ja valoa tulevien kasvukausien aikana. Pensaan juureen kannattaa levittää kuorikatetta, jolloin se estää rikkakasvien esiintymistä.

Miten aronia-aidanteen leikkaus eroaa aronia-aidan leikkauksesta?

Aronia-aidannetta hoidetaan eri tavalla kuin aronia-aitaa. Aidanne on väljästi riviin istutettuja pensaita, joita ei leikata säännöllisesti. Voit hoitaa aidannetta poistamalla siitä yksittäisiä vanhoja oksia kevään aikana. Etenkin jos tarkoitus on kerätä marja-aronian marjoja käyttöön, kannattaa aidasta leikata vain muutamia oksia tarpeen mukaan.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee...

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee...

Kotitalousvähennys 2022 – hyödynnä muutos!

Kotitalousvähennyksen määrä muuttuu tänä vuonna 2022. Muutos koskee kotitalous- ja hoitotyötä, mutta ei remontointia. Lue tästä lisää kotitalousvähennyksen 2022 muutoksista ja siitä kuinka voit...