fbpx

Kuusiaidan leikkaus – lue nämä ohjeet ennen kuin leikkaat!

(Artikkelia päivitetty 13.2.2023: Lisätty tieto kuusiaidan leikkauksen hintalaskurista).

Kuusiaidan leikkaus säännöllisesti tekee kuusiaidasta hyvin hoidetun ja näyttävän osan piha-aluetta. Vuosia hoidettu näyttävä kuusiaita nostattaa myös tontin arvoa, joten sen hoitoon kannattaa ehdottomasti panostaa. Hoitamattomana kuusiaita kasvaa liian suureksi, harvaksi kammotukseksi, jota harvoin enää saa täydellisesti pelastettua hoitoleikkauksilla. Tässä blogitekstissä annamme perusohjeet kuusiaidan leikkaukseen ja hoitoon.

Milloin kuusiaidan leikkaus kannattaa tehdä?

Uuden vasta istutetun kuusiaidan hoidossa tehdään usein se virhe, että sitä aletaan leikata ja hoitaa vasta muutaman vuoden kuluttua istutuksesta. Taimien leikkaus on syytä aloittaa heti istutusta seuraavana talvena. Näin voidaan varmistaa se, että aidasta kasvaa heti alusta lähtien mahdollisimman tuuhea ja hyvinvoiva.

”Kuusiaitaa leikataan sen ollessa lepotilassa, eli keväällä juuri ennen kasvukautta ja syksyllä juuri sen jälkeen”

Vanhempaa kuusiaitaa leikataan vuosittain, jolloin tyypillisiä leikkausajankohtia ovat kevät ja syksy. Yleisenä sääntönä kuusiaidan leikkauksen ajankohdalle voidaan pitää sitä, kun kuusiaita on sula lumesta ja lämpötila on plussan puolella. Tyypillinen ajankohta kevättalven leikkaukselle on esimerkiksi maalis-huhtikuu.

Lisäksi kuusiaitaa on mahdollista leikata myös syksyllä, kun sen kasvukausi on ohi. Pääasia on se, että kuusiaitaa leikataan sen ollessa ns. lepotilassa, eli keväällä juuri ennen kasvukautta ja syksyllä juuri sen jälkeen.

Leikkaa kuusiaita kartion malliseksi

Kuusiaidan leikkauksessa suosittelemme käyttämään akku- tai polttomoottorikäyttöisiä pensasleikkureita. Lisäksi apuna voit käyttää pitkiä oksasaksia, joilla leikkauksen viimeistely onnistuu.

Kuusiaidan leikkaus aloitetaan leikkaamalla sen sivut. Aloita tarkastelemalla aitaa, jotta huomaat uuden kasvuston kohdan. Uusi kasvusto näyttäytyy usein hieman vaaleampana kuin muut kuusiaidan osat.

Leikkaa kuusiaitaa niin, että jätät uutta kasvua noin pari senttiä. On tärkeää, että uutta kasvustoa ei leikata liian paljon, sillä kuusiaidan vanha osa ei enää kasvata uusia silmuja.

Kuusiaita leikkauksen jälkeen
Kuusiaidan leikkaus on syytä toistaa vuosittain.

Uuden kasvuston leikkaaminen auttaa kuusiaitaa kasvattamaan ja puhkomaan uusia silmuja, jotka tekevät aidasta tuuheamman. Ja sehän meidän tavoitteenamme nimenomaan on.

Joissain tapauksissa kuusiaita saattaa kuivua ja ”kaljuuntua”, mikäli sitä leikataan yhdellä kertaa liian paljon.

Muotoile kuusiaita kartion muotoiseksi, jolloin aidan yläosa on kapeampi kuin alaosa. Näin ollen varmistat sen, että talvisin kuusiaidan yläosaan ei kerry lunta, mikä vaurioittaisi aitaa painollaan.

Kun olet leikannut kuusiaidan sivut, on sen jälkeen aika leikata aidan latva. Leikkaa kuusiaidan latva tasaiseksi koko matkalta.

Etenkin korkeamman kuusiaidan kohdalla on yleensä tarpeellista käyttää telineitä tai tikkaita, joilla päästään korkeammalla latvaan.

Latvojen leikkauksessa olemme itse käyttäneet teleskooppivartisia pensasleikkureita, joiden avulla myös korkeampien aitojen leikkaus onnistuu helpommin.

Kuusiaidan leikkaus palveluna – mistä hinta muodostuu?

(Laske kuusiaidan leikkaukselle ilmainen hinta-arvio laskurilla)

Kuusiaidan leikkauksen hinta muodostuu käytännössä kahdesta eri tekijästä: aidan pituudesta ja korkeudesta. Lisäksi hintaan voi vaikuttaa myös aidan nykyinen kunto ja sen ikä. Huonokuntoisen kuusiaidan leikkaus on usein kestoltaan pidempi prosessi mikä tarkoittaa, että sen leikkaamisessa kuluu enemmän aikaa kuin hyvin hoidetun aidan vuosileikkauksessa.

Kaikissa tapauksissa leikkauksen hinta arvioidaan kuitenkin sen jälkeen, kun olemme nähneet kuusiaidan ja tehneet kustannusarvion. Leikkauksen hinta laskutetaan joko ennakkoon sovitulla urakkahinnalla tai tuntityönä 50 €/h/työntekijä (sis. alv 24 %). Kuusiaidan leikkaus on tietysti myös kotitalousvähennyskelpoinen -60 % (v. 2023).

Toteutunut esimerkki: Kuusiaidan vuosileikkaus. Pituus 50 m, korkeus 2,5 m. Aidan sivujen sekä latvan tasoitus pensasleikkureilla. Oksajätteiden vienti pois pihalta. Kaksi työntekijää. Toteutunut hinta: 300 € (sis. alv 24 %).

Puskamestareilla tarjoamme kuusiaidan leikkausta sekä yksityisille kotitalouksille että taloyhtiöille. Lisäksi palvelemme myös yrityksiä ja kuntia. Lue lisää tästä.

Ulkopuoliset lähteet:

Puutarha.net, Hoitamaton kuusiaita voi olla kammotus: kuusiaidan leikkaaminen

Kuusiaita.fi, Kuusiaidan leikkaaminen

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme pihanhoitoa ja viherrakentamista Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille, taloyhtiöille kuin rakennusliikkeille.

Vuosien aikana olemme palvelleet jo lähes 1000 asiakasta, joista 95% suosittelee meitä eteenpäin. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Korkean kuusiaidan leikkaus – mitä teen?

Korkean kuusiaidan leikkaus voi olla mahdottomalta tuntuva ponnistus. Miten sitä voisi leikata ja onko se ylipäätään vielä mahdollista? Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi asioita korkeaksi...

Yrittäjän yhteenveto – vuosi 2023

Vuosi 2023 on lopullaan ja on aika hiljentyä joulun viettoon. Kulunut vuosi on pitänyt sisällään paljon muutoksia, innostavia kehityshankkeita sekä ennen kaikkea mahtavia asiakassuhteita. Yrittäjän...

Lumityöt palveluna – lue hyödyt!

Lumityöt tuovat talven saapuessa usein haasteita omakotitaloasukkaille. Onko oman pihan lumitöihin kuluvasta ajasta tullut rasite? Harkitse lumitöiden tilaamista palveluna ja vietä huoleton talvi...

Kurtturuusu Suomessa  – levinneisyys ja hävittäminen

Kurtturuusu on kaunis kukka, joka on levinnyt Suomessa vuosikymmenten aikana. Tämä ruusukasvi, joka tunnetaan myös nimellä Rosa rugosa, on tuttu näky asuinpihoilla sekä moottoriteiden ja tienvarsien...

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä...