fbpx

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee suorittaa keväällä ennen kuin silmut ovat auenneet. Leikkauksien tarkoituksena on pitää omenapuu terveenä ja hyvin satoa tuottavana.

Milloin omenapuiden leikkaus tulisi tehdä?

Omenapuun leikkaus Jyväskylä
Omenapuiden leikkaus tulee suorittaa vuosittain.

Omenapuiden leikkaus suoritetaan tyypillisesti keväällä ennen kuin oksien kasvu on lähtenyt käyntiin.

Keski- ja Pohjois-Suomessa leikkuuaika sijoittuu yleensä huhtikuun tienoilla, kun taas Etelä-Suomessa leikkauksia voi suorittaa jo maaliskuun puolivälistä alkaen pakkasista riippuen.

On tärkeää, että leikkaus tehdään ennen kuin puiden silmut ovat alkaneet puhjeta. Kun silmut ovat puhjenneet tai alkaneet pullistua, ollaan yleensä jo liian myöhässä.

Tarkkaile siis kevään tullen silmujen kehittymistä ja varaa ajoissa aikaa leikkuutyölle.

Mikäli haluat ulkoistaa omenapuiden leikkauksen, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä palvelua tarjoaviin viheryrityksiin.

Kevätleikkauksen lisäksi omenapuiden leikkauksia voi tehdä myös keskikesällä heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Kesällä tehty leikkaus ei tyypillisesti aiheuta yhtä suurta oksien lisäkasvua kuin keväällä tehty leikkaus.

Nuoren omenapuun leikkaus

Useimmiten nuoreksi omenapuuksi voidaan kutsua alle 10-vuotiasta yksilöä. Nuoren omenapuun leikkauksessa tavoitteena on säännöllisen ja jokavuotisen leikkauksen myötä kasvattaa tasaisesti vaakasuoraan kasvavia oksia.

Seuraavassa vaiheet nuoren omenapuun leikkaamiseen:

  • Typistä latvaversosta noin kolmannes.
  • Alle puolen metrin korkeudella olevat oksat jäävät varjoon eivätkä tuota satoa, joten ne voi leikata pois.
  • Poista kohtisuoraan ylöspäin kasvavat oksat pois.
  • Mikäli tiheällä alueella kasvaa useita oksia, poista niistä heikompi.
  • Leikkaa latvaverson pituudesta noin kolmannes pois ja poista lisäksi kilpalatva. Kilpalatvaksi kutsutaan ylintä pystykasvuista versoa varsinaisen latvan vierellä.
  • Poista heikkokuntoiset oksat aivan oksan juuresta. Silmäile puuta ja poista kaikki sisäänpäin kasvavat oksat, jotta puu pysyy tarpeeksi ilmavana.

Nuorelta puulta ei saisi poistaa oksia, jotka ovat enemmän kuin 1/3 rungon paksuudesta. Puu kestää paremmin monen pienen ja ohuen oksan poiston, kuin yhden suuren oksan poiston.

Oksia leikatessa on tärkeää jättää oksankaulus jäljelle, sillä se kasvattaa oksahaavat umpeen. Puu ei ehdi elinikänsä aikana kasvattamaan liian suuria haavoja umpeen, joten lahottajasienet pääsevät jatkuvasti runkoon haavojen kautta.

Epäselvän tilanteen edessä, kysy neuvoa ammattilaiselta.

Nuoren omenapuun leikkaus (Video)

Vanhan omenapuun leikkaus

Säännöllisesti vuosittain leikattua omenapuuta ei tarvitse leikata paljoa. Vuosittain toistettavassa hoitoleikkauksessa poistetaan lähinnä vain ohuita 1–2 cm oksia.

On syytä muistaa, että huonokuntoista puuta ei saa hyväkuntoiseksi leikkaamalla. Oksien leikkaaminen on aina tietynlainen shokki puulle, joten leikkaa oksia maltilla.

Isoja oksia on syytä leikata korkeintaan noin 5 vuoden välein.

  • Leikkaa vesiversot eli piiskamaisesti ylöspäin kasvavat oksat.
  • Poista toisiaan hankaavat sekä sisäänpäin kasvavat oksat.
  • Mikäli puussa kasvaa lähekkäin kaksi oksaa, poista heikompi tai heikommassa kulmassa kasvava oksa.

Vanhan omenapuun leikkaus (Video)

Satoikäisen omenapuun leikkaaminen on siis pidettävä maltillisissa rajoissa, eikä suurille oksien poisto-operaatiolle usein ole tarvetta.

Tärkeintä on, että pidät silmällä omenapuun kuntoa ja kehittymistä, sekä teen toimenpiteitä harkitusti. Liian voimakas leikkaus voi saada puun versomaan rajusti.

Puu kykenee itse parantamaan leikkuuhaavat nopeasti, joten oksia kannattaa poistaa silloin kun ne ovat vielä ohuita.

Omenapuiden leikkaus palveluna

Suomessa on monia viheralan yrityksiä sekä muita ammattilaisia, jotka tarjoavat puiden hoitoleikkauksia palveluna.

Me Puskamestareissa tarjoamme omenapuiden leikkauksia Keski-Suomen alueella. Palveluun aloitetaan aina sillä, että puiden leikkuutarve käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Samalla tutustutaan omenapuun historiaan, jotta osataan määritellä sille sopivat toimenpiteet.

Omenapuut leikataan oikeaoppisesti niille tarkoitetuilla välineillä, minkä lisäksi oksajätteet kuljetetaan pois pihalta asiakkaan niin halutessaan.

Omenapuiden leikkauksen hinta määräytyy leikkaukseen kuluneiden työtuntien mukaan, ellei työstä sovita erikseen urakkaperusteista hintaa.

Voimassa olevan hinnaston mukaan Puskamestareiden tekemät omenapuiden leikkaukset veloitetaan hinnaston mukaisesti 50 €/h (sis. alv 24 %).

Yhden satoikäisen omenapuun leikkaus kustantaa keskimäärin noin 100 € (sis. alv 24 %).

Tee tilaus tästä.

Lähteet:

Meillä Kotona (Viitattu 14.3.)

Kotipuutarha (Viitattu 14.3.)

Biolan (Viitattu 14.3.)

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä...

Taloyhtiön vihertyöt

Taloyhtiön vihertyöt ovat yksi keskeinen työtehtävä, joka kuuluu tyypillisesti taloyhtiön hallituksen tehtäväksi hankkia. Vihertyöt pitävät yleensä sisällään vähintään taloyhtiön piha-alueen...

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee...

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...