fbpx

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee tehdä keväällä maalis-huhtikuussa, ennen kuin ne alkavat kukkia.

Toinen tyypillinen ajankohta omenapuun leikkaukselle on keskikesällä heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Mielestäni omenapuun leikkaus keväällä on hiukan helpompaa, sillä kukinnon vielä puuttuessa, on oksat ja niiden kasvurakenteet paremmin huomattavissa verrattuna tilanteeseen keskikesällä.

Ennen leikkaamista on tärkeää poistaa kaikki hapertuneet, kuivuneet ja vioittuneet oksat. Nämä oksat eivät tuota hedelmiä ja ne voivat olla myös haitaksi terveille oksille, koska ne kuluttavat puun elinvoimaa.

Seuraavaksi on tärkeää poistaa oksat, jotka kasvavat sisäänpäin tai toisiaan vasten. Nämä oksat ovat esteenä valolle ja ilmalle pääsemiselle puuhun, ja ne saattavat myös olla haitaksi puun tasapainolle. On tärkeää, että puun sisäosa on ilmava, jotta valo pääsee ”kulkemaan läpi”.

Poista oksia maltillisesti ja vältä usean suuren oksan leikkaamista yhdellä kerralla.

Omenapuiden karsimisessa on myös tärkeää poistaa oksat, jotka kasvavat liian pitkälle puun yläpuolelle. Nämä oksat vievät elinvoimaa muualta puusta ja liian korkeiksi kasvaessaan voivat tuottaa hankaluuksia myöhemmin.

Varo kuitenkin leikkaamasta omenapuuta liikaa, sillä liian runsas karsiminen voi aiheuttaa puulle paljon versomista, mikä voi haitata kasvua ja tehdä leikkauksesta entistä vaikeampaa jatkossa. Poista oksia maltillisesti ja vältä usean suuren oksan leikkaamista yhdellä kerralla.

Valitettavan usein näkee omenapuita, jotka ovat jääneet vuosiksi ilman säännöllistä hoitoleikkausta. Näiden puiden karsiminen on huomattavasti työläämpää ja puille riskialttiimpaa, joten säännöllistä leikkausta kannattaa ehdottomasti suosia.

– Joona, Puskamestareiden yrittäjä.

Omenapuiden karsimisessa on myös tärkeää säilyttää puun luonnollinen muoto. Tämä tarkoittaa, että on tärkeää säilyttää puun alaosassa tarpeeksi oksia, jotta se saa tarvitsemansa valon ja ilman. Puun alaoksilta omenat on myös helpommin poimittavissa.

On myös tärkeää huolehtia siitä, että karsimisessa jätetään tarpeeksi nuoria oksia, jotta puulla on tarpeeksi uutta kasvua. Nuoret oksat tuottavat myös parhaat hedelmät.

Omenapuiden karsiminen vaatii hieman kokemusta ja taitoa, joten jos et ole varma, miten se tehdään oikein, on parasta pyytää apua ammattilaiselta. Huolellinen omenapuiden leikkaus auttaa pitämään puut terveinä ja hedelmällisinä pitkään.

Jos tarvitset apua omenapuun leikkaukseen keväällä, niin älä epäröi olla yhteydessä. Olemme auttaneet vuosien aikana useita asukkaita ja autamme myös sinua mielellämme.

Katso Gardena Finland:n video vanhan omenapuun leikkauksesta (Youtube)

Haluan ottaa yhteyttä Puskamestareihin!

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä...

Taloyhtiön vihertyöt

Taloyhtiön vihertyöt ovat yksi keskeinen työtehtävä, joka kuuluu tyypillisesti taloyhtiön hallituksen tehtäväksi hankkia. Vihertyöt pitävät yleensä sisällään vähintään taloyhtiön piha-alueen...

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee...