fbpx

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen esteettisyydellä on merkitystä.

Olemme huomanneet, että tänä päivänä omakotitalo- sekä rivitaloasukkailla, jotka omistavat oman pihan, on halu suosia helppohoitoista pihaa. Tällöin ensimmäinen ajatus on yleensä sijoittaa pihalle paljon nurmialuetta, mutta vähentää sen sijaan esimerkiksi hoidettavien istutusten määrää.

Myös nurmialueet vaativat kuitenkin hoitoa, joten keräsimme alle muutamia vinkkejä nurmikon perushoitoon:

  1. Leikkaa nurmikko säännöllisesti. Nurmikon leikkaaminen säännöllisin väliajoin pitää sen terveenä ja kauniina. Leikkaa nurmikko noin kerran viikossa ja tarvittaessa useammin, jos se kasvaa nopeasti. Tyypillisesti nurmikon kasvu on tiheintä kesä-heinäkuun aikaan, kunnes kasvutahti hiipuu elokuun aikoihin.
  2. Ravitse nurmikkoa säännöllisesti. Nurmikon ravitseminen auttaa sitä kasvamaan vahvaksi ja tasaiseksi. Käytä nurmikolle tarkoitettuja ravinteita ja noudata annosteluohjeita. Suomessa maaperä on tyypillisesti hapan, minkä vuoksi nurmikko ei välttämättä kasva halutulla tavalla. Voit kalkita nurmialueet milloin vain, mutta suosittelemme tekemään sen keväisin lumien sulaessa. Muista myös lannoite, joka antaa maaperälle tarvitsemiaan ravinteita. Suosittelemme käyttämään Greencare nurmikkokalkkia ja nurmikon kevät & kesä erikoislannoitetta.
  3. Kastele nurmikkoa riittävästi. Nurmikon kosteuden tulee olla sopiva, jotta se pysyy terveenä ja hyväkuntoisena. Vältä liikakastelua, mutta varmista, että nurmikko saa tarpeeksi vettä erityisesti kesän kuivina kausina.
  4. Poista sammal. Sammal valtaa äkkiä nurmialueet ja vaikuttaa olennaisesti piha-alueen kauneuteen. On tärkeää muistaa kalkita ja lannoittaa nurmialueet, sillä sammal viihtyy happamassa maassa, jossa ei ole nurmikon kasvulle tarpeeksi ravinteita.

Muista, että nurmikon hoito vaatii säännöllisyyttä ja huolellisuutta, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Seuraavassa vielä muutama lisävinkki.

Nurmikon hoito Oulu & Jyväskylä
Nurmikon hoito vaatii säännöllisyyttä ja suunnitelmallisuutta.
  1. Ilmaa nurmikko tarvittaessa. Mikäli nurmialueen maaperä on liian tiivistä tai esimerkiksi savipohjaista, ei nurmikko välttämättä kasva halutulla tavalla. Nurmialueen maaperän tulee olla riittävän hiekkainen, jotta se antaa tarvittavat kasvuvalmiudet. Mikäli sinulla on pieni kunnostettava nurmialue, voi ilmata sen tekemällä talikolla tai ilmausharavalla pieniä reikiä maan pintaan. Suurempien alueiden kunnostamiseen suosittelemme ilmaamiseen tarkoitettua laitetta, sillä käsin tehtynä työ voi olla liian työläs. Maahan tehtyjen reikien jälkeen reikiin laitetaan hiekkaa, mikä parantaa pintamaan hapen ja veden läpikulkua sekä parantaa näin nurmikon kasvua.
  2. Leikkaa nurmikko oikealla korkeudella. Ruohonleikkureissa on säädettävät leikkuuterän korkeusasteet. Suosittelemme aloittamaan leikkaamisen korkeammalla leikkuukorkeudella keväällä ja laskemaan sitä hitaasti kesän aikana. Älä kuitenkaan päästä nurmikon korkeutta liian lyhyeksi, sillä silloin se helposti palaa ja kuivuu helteisemmän ajanjakson aikana.
  3. Paikkaa nurmialueet tarvittaessa. Joskus nurmialueilla saattaa olla koloja tai kuoppia, jotka tekevät alueesta epätasaisen. Usein myös talvikaudella tehdyt lumityöt ja nurmikkoon kolahtanut lumikola tai -aura ovat saattaneet vaurioittaa nurmikkoa. Poista mahdollinen vaurioitunut nurmikko lapiolla, lisää kohtaan nurmikkomultaa, tiivistä multa esimerkiksi jalalla tamppaamalla ja lisää nurmikon siemeniä. Kastele lopuksi hyvin.
  4. Huomioi nurmikon kasvukausi ja leikkausajankohdat. Nurmikon kasvukausi ja leikkausajankohdat vaihtelevat alueittain eri ilmastossa. Etelämmässä Suomessa kesä saattaa usein tulla hiukan aiemmin kuin pohjoisessa, joten on tärkeää tarkkailla juuri oman pihan nurmikon kasvua ja tehdä toimenpiteet sen mukaan.
  5. Pyydä apua ammattilaiselta, jos sinulla on ongelmia nurmikon kanssa. Jos sinulla on ongelmia nurmikon kanssa tai et ole varma, miten sitä tulisi hoitaa, pyydä apua paikalliselta nurmikonhoitajalta tai kasvienhoitoon erikoistuneelta puutarhurilta. Me Puskamestareilla olemme apunasi.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja löysit etsimääsi ongelmaan tiedon. Mikäli tarvitset lisätietoa tai ammattilaisen apua pihallesi, niin ole rohkeasti yhteydessä. Yhteystietomme löydät tältä sivulta.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme pihanhoitoa ja viherrakentamista Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille, taloyhtiöille kuin rakennusliikkeille.

Vuosien aikana olemme palvelleet jo lähes 1000 asiakasta, joista 95% suosittelee meitä eteenpäin. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Korkean kuusiaidan leikkaus – mitä teen?

Korkean kuusiaidan leikkaus voi olla mahdottomalta tuntuva ponnistus. Miten sitä voisi leikata ja onko se ylipäätään vielä mahdollista? Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi asioita korkeaksi...

Yrittäjän yhteenveto – vuosi 2023

Vuosi 2023 on lopullaan ja on aika hiljentyä joulun viettoon. Kulunut vuosi on pitänyt sisällään paljon muutoksia, innostavia kehityshankkeita sekä ennen kaikkea mahtavia asiakassuhteita. Yrittäjän...

Lumityöt palveluna – lue hyödyt!

Lumityöt tuovat talven saapuessa usein haasteita omakotitaloasukkaille. Onko oman pihan lumitöihin kuluvasta ajasta tullut rasite? Harkitse lumitöiden tilaamista palveluna ja vietä huoleton talvi...

Kurtturuusu Suomessa  – levinneisyys ja hävittäminen

Kurtturuusu on kaunis kukka, joka on levinnyt Suomessa vuosikymmenten aikana. Tämä ruusukasvi, joka tunnetaan myös nimellä Rosa rugosa, on tuttu näky asuinpihoilla sekä moottoriteiden ja tienvarsien...

Omenapuun leikkaus – 10 helppoa vinkkiä!

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä näin kevättalvella. Omenapuun leikkaus on hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä...