fbpx

Nurmikon hoito – 10 vinkkiä!

Nurmikon hoito on yksi oleellisimmista pihatöistä kesäkaudella. Nurmikon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä tyypillisesti piha-alueesta valtaosa on nurmialuetta, jolloin sen esteettisyydellä on merkitystä.

Olemme huomanneet, että tänä päivänä omakotitalo- sekä rivitaloasukkailla, jotka omistavat oman pihan, on halu suosia helppohoitoista pihaa. Tällöin ensimmäinen ajatus on yleensä sijoittaa pihalle paljon nurmialuetta, mutta vähentää sen sijaan esimerkiksi hoidettavien istutusten määrää.

Myös nurmialueet vaativat kuitenkin hoitoa, joten keräsimme alle muutamia vinkkejä nurmikon perushoitoon:

  1. Leikkaa nurmikko säännöllisesti. Nurmikon leikkaaminen säännöllisin väliajoin pitää sen terveenä ja kauniina. Leikkaa nurmikko noin kerran viikossa ja tarvittaessa useammin, jos se kasvaa nopeasti. Tyypillisesti nurmikon kasvu on tiheintä kesä-heinäkuun aikaan, kunnes kasvutahti hiipuu elokuun aikoihin.
  2. Ravitse nurmikkoa säännöllisesti. Nurmikon ravitseminen auttaa sitä kasvamaan vahvaksi ja tasaiseksi. Käytä nurmikolle tarkoitettuja ravinteita ja noudata annosteluohjeita. Suomessa maaperä on tyypillisesti hapan, minkä vuoksi nurmikko ei välttämättä kasva halutulla tavalla. Voit kalkita nurmialueet milloin vain, mutta suosittelemme tekemään sen keväisin lumien sulaessa. Muista myös lannoite, joka antaa maaperälle tarvitsemiaan ravinteita. Suosittelemme käyttämään Greencare nurmikkokalkkia ja nurmikon kevät & kesä erikoislannoitetta.
  3. Kastele nurmikkoa riittävästi. Nurmikon kosteuden tulee olla sopiva, jotta se pysyy terveenä ja hyväkuntoisena. Vältä liikakastelua, mutta varmista, että nurmikko saa tarpeeksi vettä erityisesti kesän kuivina kausina.
  4. Poista sammal. Sammal valtaa äkkiä nurmialueet ja vaikuttaa olennaisesti piha-alueen kauneuteen. On tärkeää muistaa kalkita ja lannoittaa nurmialueet, sillä sammal viihtyy happamassa maassa, jossa ei ole nurmikon kasvulle tarpeeksi ravinteita.

Muista, että nurmikon hoito vaatii säännöllisyyttä ja huolellisuutta, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Seuraavassa vielä muutama lisävinkki.

Nurmikon hoito Oulu & Jyväskylä
Nurmikon hoito vaatii säännöllisyyttä ja suunnitelmallisuutta.
  1. Ilmaa nurmikko tarvittaessa. Mikäli nurmialueen maaperä on liian tiivistä tai esimerkiksi savipohjaista, ei nurmikko välttämättä kasva halutulla tavalla. Nurmialueen maaperän tulee olla riittävän hiekkainen, jotta se antaa tarvittavat kasvuvalmiudet. Mikäli sinulla on pieni kunnostettava nurmialue, voi ilmata sen tekemällä talikolla tai ilmausharavalla pieniä reikiä maan pintaan. Suurempien alueiden kunnostamiseen suosittelemme ilmaamiseen tarkoitettua laitetta, sillä käsin tehtynä työ voi olla liian työläs. Maahan tehtyjen reikien jälkeen reikiin laitetaan hiekkaa, mikä parantaa pintamaan hapen ja veden läpikulkua sekä parantaa näin nurmikon kasvua.
  2. Leikkaa nurmikko oikealla korkeudella. Ruohonleikkureissa on säädettävät leikkuuterän korkeusasteet. Suosittelemme aloittamaan leikkaamisen korkeammalla leikkuukorkeudella keväällä ja laskemaan sitä hitaasti kesän aikana. Älä kuitenkaan päästä nurmikon korkeutta liian lyhyeksi, sillä silloin se helposti palaa ja kuivuu helteisemmän ajanjakson aikana.
  3. Paikkaa nurmialueet tarvittaessa. Joskus nurmialueilla saattaa olla koloja tai kuoppia, jotka tekevät alueesta epätasaisen. Usein myös talvikaudella tehdyt lumityöt ja nurmikkoon kolahtanut lumikola tai -aura ovat saattaneet vaurioittaa nurmikkoa. Poista mahdollinen vaurioitunut nurmikko lapiolla, lisää kohtaan nurmikkomultaa, tiivistä multa esimerkiksi jalalla tamppaamalla ja lisää nurmikon siemeniä. Kastele lopuksi hyvin.
  4. Huomioi nurmikon kasvukausi ja leikkausajankohdat. Nurmikon kasvukausi ja leikkausajankohdat vaihtelevat alueittain eri ilmastossa. Etelämmässä Suomessa kesä saattaa usein tulla hiukan aiemmin kuin pohjoisessa, joten on tärkeää tarkkailla juuri oman pihan nurmikon kasvua ja tehdä toimenpiteet sen mukaan.
  5. Pyydä apua ammattilaiselta, jos sinulla on ongelmia nurmikon kanssa. Jos sinulla on ongelmia nurmikon kanssa tai et ole varma, miten sitä tulisi hoitaa, pyydä apua paikalliselta nurmikonhoitajalta tai kasvienhoitoon erikoistuneelta puutarhurilta. Me Puskamestareilla olemme apunasi.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja löysit etsimääsi ongelmaan tiedon. Mikäli tarvitset lisätietoa tai ammattilaisen apua pihallesi, niin ole rohkeasti yhteydessä. Yhteystietomme löydät tältä sivulta.

Tarvitsetko apua pihatöissä?

Tarjoamme viher- ja pihapalveluita Oulussa ja Jyväskylässä niin kotitalouksille kuin taloyhtiöille. Kesällä 2021 palvelimme yli 100 asiakasta, saaden asiakaspalautteen mukaiseksi arvosanaksi 9,2/10. Katso kaikki palvelut tästä.

Pensasaidan leikkaus Jyväskylä

Muita suosittuja blogeja:

Omenapuun leikkaus keväällä – helpot ohjeet!

Omenapuun leikkaus keväällä on tärkeää puun terveyden ja hedelmällisyyden ylläpitämiseksi. Se auttaa myös pitämään puut pienempänä ja helpommin hallittavissa olevina. Omenapuiden leikkaaminen tulee...

Puskamestarit laajenee Ouluun

Virallinen kesäkausi 2022 saatiin päätökseen syys-lokakuun vaihteessa ja katseet on suunnattu jo vahvasti tulevaisuuteen. Yritys on syksyn edetessä saanut eteensä muutoksia, jotka tulevat...

Omenapuiden leikkaus – lue selkeät ohjeet!

Omenapuiden leikkaus on hyvä aloittaa kevättalvella, kun kovat pakkaset ovat väistyneet, mutta maassa on vielä lunta. Yleissääntö omenapuiden leikkauksen ajankohdalle on se, että leikkaus tulee...

Kotitalousvähennys 2022 – hyödynnä muutos!

Kotitalousvähennyksen määrä muuttuu tänä vuonna 2022. Muutos koskee kotitalous- ja hoitotyötä, mutta ei remontointia. Lue tästä lisää kotitalousvähennyksen 2022 muutoksista ja siitä kuinka voit...

Pihatyöt palveluna – Tarkasta nämä 4 asiaa ennen kuin tilaat!

Pihatyöt palveluna kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän, eikä vauhti tule varmastikaan hiipumaan tulevina vuosina. Uskomme, että jatkossa kuluttajat ovat entistä valmiimpia ulkoistamaan pihatöitä...